Malejące zainteresowanie branżą wśród młodych ludzi, konieczność szybkiego reagowania na dynamicznie zmieniające się potrzeby klientów czy wprowadzanie nowych, zaawansowanych technologii – to tylko niektóre z wyzwań stojących przed sektorem żywności wysokiej jakości. Biorąc pod uwagę wysoki odsetek (58%) pracowników tej branży niekorzystających w ciągu roku ze szkoleń́ i kursów zawodowych, sprostanie tym wyzwaniom może stanowić trud.
W rozwijaniu umiejętności i kompetencji pracowników pomóc może wsparcie, jakie zapewnia program szkoleniowo-doradczy „Kompetencje dla sektorów 2”, finansowany z Funduszy Europejskich, w ramach Programu Wiedza Edukacja Rozwój (POWER) za pośrednictwem Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP).
Oferta programu skierowana jest do mikro, małych, średnich i dużych przedsiębiorstw planujących przeszkolić pracowników, które spełniają warunki uzyskania pomocy de minimis lub pomocy publicznej i zobowiązują się do wniesienia wkładu prywatnego w wysokości nie mniejszej niż 20% kwoty wsparcia.
Wnioski można składać jeszcze w przyszłym roku – rekrutacja trwa do 31 marca 2023 r.
Wśród tematów szkoleń zawartych w ofercie znajdują się m. in.:
- Zarządzanie i organizacja pracy pracowników w przemyśle spożywczym
- Planowanie i logistyka w procesie produkcji żywności
- Wykorzystywanie systemów wspomagania komputerowego w produkcji żywności
- Organizacja zaopatrzenia zakładów produkcji żywności, w tym system oceny dostawców
- Organizacja dystrybucji i sprzedaży produktów spożywczych Kontrolowanie i ocenianie jakości produktów spożywczych
- Projektowanie nowych produktów spożywczych, w tym produktów z grupy żywności wygodnej i funkcjonalnej
- Modyfikowanie składu i/ lub receptury istniejących produktów spożywczych
- Projektowanie procesów technologicznych i sposobu pakowania żywności
- Znakowanie i certyfikacja produktów spożywczych
- Badanie potrzeb rynku żywnościowego w zakresie zaspokojenia oczekiwań konsumentów
- Zapewnianie bezpieczeństwa w łańcuchu produkcji żywności
- Opracowywanie dokumentacji technologicznej do produkcji żywności
Więcej informacji: https://www.parp.gov.pl/component/content/article/83567:dofinansowanie-dla-szkolen-w-branzy-zywnosci-wysokiej-jakosci-z-czym-to-sie-je
Zapraszamy do kontaktu z naszymi Punktami Informacyjnymi Funduszy Europejskich!
Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Kaliszu
tel. +48 61 65 06 371 lub +48 61 65 06 372
e-mail: infoUE-kalisz@warp.org.pl
kalisz.fe@wielkopolskie.pl
gg 74500063
skype infoue-kalisz
Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Pile
tel. +48 61 65 06 233 lub +48 61 65 06 235
e-mail: infoUE-pila@warp.org.pl
pila.fe@wielkopolskie.pl
gg. 51755430
skype infoue-pila
Nie czekaj, sprawdź już dziś!