1

Polityka prywatności

1. Podstawowe cele Polityki prywatności
Polityka prywatności dotyczy przetwarzania i ochrony danych osobowych Użytkowników w związku z korzystaniem z serwisu www.warp.org.pl, zwanego dalej „Serwisem”, w tym jego podstron, administrowanego przez Spółkę pod firmą Wielkopolska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Poznaniu, przy ul. Piekary 19, 61-832 Poznań, wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Pozna – Nowe Miasto, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 00001741198, NIP: 778-14-11-344, REGON: 634512019, o kapitale zakładowym w wysokości 15 651 000,00 zł (dalej jako Spółka lub Administrator Danych Osobowych).

Polityka prywatności określa obowiązujące w Spółce zasady zbierania i wykorzystywania danych o użytkownikach strony internetowej. Naszym nadrzędnym celem jest zapewnienie Użytkownikom strony ochrony prywatności na poziomie co najmniej odpowiadającym standardom określonym w obowiązujących przepisach prawnych, w szczególności w ustawie z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., Nr 144, poz. 1204 z późn. zm.), rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO (Dz. Urz. UE L 119, s.1) oraz w ustawie z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. z 2004 r., Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.).

Informujemy, że w ramach Serwisu mogą zostać zamieszczone linki umożliwiające jego Użytkownikom bezpośrednie dotarcie do innych stron internetowych. Spółka nie ma wpływu na prowadzoną przez ich administratorów politykę prywatności oraz wykorzystywania plików cookies. Zalecamy, aby przed skorzystaniem z zasobów oferowanych przez inne strony internetowe, każdy Użytkownik zapoznał się z dokumentem dotyczącym polityki prywatności oraz wykorzystywania plików cookies, jeżeli zostały one udostępnione.

2. Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych użytkowników strony internetowej jest Spółka pod firmą Wielkopolska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości Sp. z o.o., z siedzibą w Poznaniu, przy ul. Piekary 19.
W sprawach związanych z ochroną danych osobowych, użytkownik może skontaktować się z Inspektorem ochrony danych, adres e-mail: inspektor.odo@warp.org.pl.

3. Zasady zbierania i gromadzenia danych osobowych i informacji oraz sposobów ich wykorzystywania.

  1. Samo przeglądanie zawartości Serwisu nie wymaga podawania przez Użytkownika jego danych osobowych.
  2. Podczas przeglądania strony internetowej Spółki zbierane są dane widoczne w formularzu komentowania (komentarze) oraz adres IP odwiedzającego, podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu i innych form naruszeń.
  3. Korzystanie z niektórych funkcjonalności Serwisu może zostać poprzedzone procesem rejestracji, z którym może wiązać się podanie przez Użytkownika jego danych osobowych. W takim przypadku niepodanie przez Użytkownika danych osobowych może ograniczyć mu korzystanie z niektórych funkcjonalności Serwisu.
  4. W ramach Serwisu zamieszczony jest formularz kontaktowy. Wypełnienie formularza wiąże się z podaniem przez Użytkownika określonych danych osobowych oraz zapoznaniem się z klauzulą informacyjną o sposobie przetwarzania jego danych osobowych.
  5. Dane osobowe zamieszczone przez Użytkownika w formularzu kontaktowym są wykorzystywane w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie złożone przez Użytkownika Serwisu.
  6. Dane osobowe mogą być gromadzone w celach analitycznych i statystycznych oraz marketingowych.
  7. W przypadku, gdy Użytkownik Serwisu złożył zamówienie na usługę świadczoną drogą elektroniczną, której przedmiotem jest bezpłatne dostarczanie newsletterów lub w inny sposób wyraził zgodę na ich otrzymywanie, uzyskany adres poczty elektronicznej (adres e-mail) jest dodawany do listy e-mailingowej i jest wykorzystywany w celu wysłania Użytkownikowi newslettera. Szczegółowe zasady bezpłatnego dostarczania newsletterów określa Regulamin Świadczenia Usługi Newsletter.

4. Zasady przetwarzania danych osobowych

  1. Podanie danych osobowych przez Użytkowników Serwisu jest dobrowolne. Dane osobowe użytkowników Serwisu przetwarzane będą w przypadku udzielenia stosownej zgody, do marketingu naszych produktów i usług oraz udziału w usłudze Newsletter.
  2. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych w zakresie rejestracji użytkownika w Serwisie, marketingu produktów i usług oraz udziału w usłudze Newsletter jest udzielona zgoda.
  3. Dane osobowe będą przechowywane do momentu wycofania przez użytkownika zgody lub w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu WARP Sp. z o.o., polegającego na ewentualnym ustaleniu lub dochodzeniu roszczeń lub obronie przed roszczeniami.
  4. Dane osobowe przekazywać będziemy do firm obsługujących nas w zakresie teleinformatycznym, prawnym oraz realizującym dla nas działania marketingowe.

5. Uprawnienia Użytkowników

  1. Użytkownik ma prawo żądać od nas dostępu do swoich danych, ich sprostowania (poprawiania), przenoszenia i usunięcia, a także prawo do ograniczenia przetwarzania danych.
  2. W związku z przetwarzaniem przez nas danych osobowych, Użytkownikowi przysługuje prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  3. W oparciu o dane osobowe Użytkowników, nie będziemy podejmować zautomatyzowanych decyzji, w tym decyzji będących wynikiem profilowania.
  4. Użytkownik ma prawo w każdej chwili cofnąć zgodę na przetwarzanie danych osobowych, które są przetwarzane na podstawie wyrażonej zgody. Cofnięcie zgody nie będzie wpływać na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie wyrażonej zgody przed jej wycofaniem.
  5. Użytkownik może w każdym czasie zmienić adres poczty elektronicznej (adres e-mail), na który wysyłany jest newsletter lub w każdej chwili, bez podania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, zrezygnować z usługi Newsletter i wypowiedzieć Umowę, klikając na link umieszczony w stopce każdego Newslettera, wybierając przycisk „kliknij tutaj” w treści zdania: „Chciałbyś zrezygnować z otrzymywania newslettera kliknij tutaj”

6. Komentarze
Sugerowany tekst: Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Anonimizowany ciąg znaków utworzony z twojego adresu e-mail (zwany też hashem) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jest używany. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna pod adresem: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

7. Media
Sugerowany tekst: Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

8. Ciasteczka
Nasze serwisy internetowe mogą wykorzystywać ciasteczka. Identyfikują one Twoją przeglądarkę oraz usprawniają działanie naszych serwisów. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych.

9. Osadzone treści z innych witryn
Sugerowany tekst: Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.
Witryny mogą zbierać informacje o Tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

10. Jakie dane o Tobie zbieramy ?
Dane zbierane automatycznie
Podczas Twojej wizyty na naszej stronie internetowej, automatycznie zbierane są anonimowe dane dotyczące Twojej wizyty, np. Twój adres IP, nazwa domeny, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego, itp.
Dane zbierane, gdy kontaktujesz się z nami
Gdy kontaktujesz się z nami za pomocą telefonu, poczty e-mail itp., przekazujesz nam swoje dane osobowe, np. imię, nazwisko, adres e-mail itp.
Dane zbierane podczas rejestracji
Abyś mógł skorzystać z niektórych funkcji naszych serwisów, będziesz musiał się zarejestrować. Podczas rejestracji zapytamy Cię o Twój adres e-mail i hasło dostępowe, jakiego będziesz używał na naszej witrynie, poprosimy Cię też o dodatkowe dane, np.: imię i nazwisko.

11. W jaki sposób wykorzystujemy Twoje dane ?
Dane zbierane podczas rejestracji służą wyłącznie do zalogowania się do naszych serwisów i weryfikacji użytkowników.

Jeżeli subskrybowałeś nasz newsletter (lub w inny sposób wyraziłeś na to zgodę), wykorzystamy Twoje dane w celu wysłania Ci naszego biuletynu. W każdym kolejnym newsletterze otrzymasz pytanie, czy chcesz go nadal otrzymywać. Dane zbierane automatycznie mogą być użyte do analizy zachowań użytkowników w naszym serwisie internetowym. Dane zbierane w trakcie korespondencji pomiędzy Tobą, a naszym serwisem będą wykorzystane wyłącznie w celu odpowiedzi na Twoje zapytania.

W przypadku kontroli Urzędu Ochrony Danych Osobowych, Twoje dane mogą zostać udostępnione pracownikom Urzędu zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych.

W przypadku naruszenia zasad korzystania z naszego serwisu, naruszenia prawa, lub gdy będą wymagały tego przepisy prawa, możemy udostępnić Twoje dane organom wymiaru sprawiedliwości.

12. Zabezpieczenie danych osobowych
Gdy przekazujesz nam swoje dane osobowe komunikacja między Twoim komputerem, a naszymi serwerami jest zaszyfrowana za pomocą protokołu SSL (Secure Socket Layer). Dodatkowo nasze bazy danych zabezpieczone są przed wglądem osób trzecich.